Schoenpatronen.nl

Werkzaamheden

Ik maak patronen voor orthopedische schoenen, ik ontwerp de schoen. Mijn missie is om elke klant de schoen te laten dragen die hij wenst. De meeste opdrachten zijn voor klanten met een bijzondere voet. Ik tracht het orthopedische ontwerp zo veel mogelijk te laten lijken op de gewone, moderne en hippe confectieschoen. Uiteraard is confectie ook mogelijk.

Mijn opdracht begint bij de ontvangst van een leest en een werkkaart aangeleverd met de wensen van de klant. De leest is een houten of kunststof vorm die volledig is gemaakt naar de vorm van de voet van de klant. Het is dus eigenlijk de vervanging van de voet voor mij bij het ontwerp maar ook later in het proces bij het daadwerkelijk vervaardigen van de schoen. Door de precisie van de leest zijn we in staat de schoen als het ware om te voet heen te ontwerpen en te maken. 

De werkkaart bevat gedetailleerd de wensen van de klant door middel van  foto’s, schetsen of een model schoen. Ook de keuze van kleur en materiaal wordt aangegeven. 

Ik start met het maken van een kopie. Dit doe ik echt nog op de ambachtelijke manier met speciaal vetdicht papier en de leest. Zo maak ik als het ware een kopie van de voet. Deze kopie wordt doorgeprikt op een stuk papier. Op deze manier ontstaat een goed passend grondpatroon. 

Op dit grondpatroon kan ik beginnen met het intekenen van het gewenste model schoen. Hierbij ligt de focus op pijnpunten van de voet, waar kan deze voet bijvoorbeeld geen naad verdragen en waar wel. Dit combineer ik zo gedetailleerd mogelijk met de wensen van de klant. Comfort en uiterlijk van de schoenen zijn beiden van groot belang. Mijn patroon moet de foto’s, schets of model schoen evenaren, belijningen moeten kloppen, de klant moet de schoen herkennen. Pas als ik daar van overtuigd ben, ben ik tevreden. 

Een schoen bestaat uit overlappende delen, dus mijn patronen ook. Elk deelpatroon is een los onderdeel, deze snij ik uit op stevig papier. Het grondpatroon, mijn ontwerp en deze deelpatronen zijn de basis voor een schoen. Hierna besteed ik het werk uit. 

Mijn werk gaat naar de schachtenmaker, deze maakt de schacht. Ik werk samen met schachtenmakers in Nederland en Bulgarije. Dit zijn vaste connecties, ik ken hun werk en de kwaliteit. Ik kan u dus patronen aanleveren maar ook de reeds vervaardigde schacht. 

Ook op het gebied van onderwerk van de schoen heb ik connecties, het is mogelijk de schachten bij elke onderwerkmakerij te laten bezorgen, we werken graag zo efficiënt mogelijk. 

Heeft u interesse in samenwerking, heeft vragen of wenst u verdere uitleg?  Ik hoor u graag en verwijs u graag naar mijn contactpagina.

Scroll naar boven